Een snippet… misschien heb je er wel eens van gehoord, maar wellicht ook niet. Als je snapt wat die snippet voor de online zichtbaarheid en vindbaarheid van jouw bedrijf kan betekenen, dan vergeet je hem nooit meer!
Wat is een snippet?
Een snippet is de korte omschrijving van een pagina van jouw website die de zoekmachines in de resultaten tonen. De snippet is dus jouw online visitekaartje in de zoekresultaten. Een snippet kan er als volgt uitzien:
Fiets kopen? Fiets.com de fietsenwinkel in Noord Holland
www.fiets.com/
Fiets.com, de fietsspecialist in Wormerveer Noord Holland met de scherpste prijzen en de hoogste service! Kom naar Fiets.com.
En op mobiel:
De snippet bestaat uit:
- De title tag (de blauwe link of de paarse link in het plaatje van de mobiele weergave);
- De URL van de pagina van je website (de groene tekst);
- De meta description (de omschrijving van je pagina in de snippet van maximaal 156 tekens).
De title tag (SEO titel in WordPress) en de meta description uit de snippet zie je niet op je website, maar wel in de zoekresultaten van zoekmachines als Google. Je kunt je voorstellen dat het dus erg belangrijk is dat jij jouw bedrijf, product of dienst daar goed presenteert!
De snippet bepaal jij!
Als je in WordPress de SEO plugin van Yoast hebt geïnstalleerd zie je een snippet voorbeeld van de betreffende pagina. Het voorbeeld laat zien met welke tekst jouw pagina in de zoekresultaten te zien is. Vul jij niets in bij de SEO titel, dan verschijnt de naam van de pagina en de naam van jouw website in de zoekresultaten. Vul jij niets in bij de meta description dan komen de eerste regels van je pagina in de snippet. En dat zijn meestal geen goede beknopte wervende teksten waar jij zoekers mee overtuigt. Jij hebt dus zelf invloed op hoe de pagina’s van jouw website te zien zijn in de zoekresultaten! Jij kunt de titel, de meta omschrijving en de url zelf invullen en er een knaller van een snippet van maken.
Snippet nooit meer vergeten!
De snippet wordt vaak vergeten. Tenminste, dat leid ik af uit de slechte snippets die ik te zien krijg in de zoekresultaten. En wat een gemiste kans is dat! De snippet is jouw online visitekaartje, jouw ‘advertentie’ in de zoekresultaten. De snippet is een korte presentatie van jouw bedrijf, product of dienst. Een goede snippet zorgt ervoor dat potentiële klanten op jouw link klikken in de zoekresultaten, in plaats van op die van jouw concurrenten. Die belangrijke snippet ga jij nooit meer vergeten!
Snippet is eerste indruk
De snippet is het eerste wat zoekers op het internet, jouw potentiële klanten, van jou te zien krijgen. Het is de eerste indruk die jij op hen maakt. En een eerste indruk kun je maar één keer maken! Dus doe dat goed.
Goede snippet zorgt voor bezoekers
De ‘aantrekkelijkheid’ van de snippet van jouw pagina bepaalt of zoekers op jouw link klikken of dat ze kiezen voor een ander. Jij hebt dus invloed op het klikgedrag van zoekers en kunt er zelf voor zorgen dat je meer bezoekers op jouw website krijgt. Zorg dat de snippets van jouw pagina’s aansluiten bij hetgeen jouw potentiële klanten zoeken, zodat zij zich er direct in herkennen. Jouw snippet moet zoekers overhalen om op jouw website te klikken en niet op die van de concurrent. Hoog staan in de zoekresultaten van Google is namelijk één ding, maar het is ook van belang hoe het zoekresultaat van jouw pagina eruit ziet. Want pas als de boodschap in de snippet aantrekkelijk is voor jouw (potentiële) klanten, zullen zij daadwerkelijk naar jouw pagina doorklikken en krijg jij meer bezoekers op jouw website.
Titel in snippet belangrijk voor SEO
De title tag, de eerste blauwe aanklikbare regel in de snippet, is ontzettend belangrijk voor de vindbaarheid van jouw pagina in de zoekresultaten. De title tag maakt de zoekrobots duidelijk waar jouw pagina over gaat. Geef dus iedere pagina op je website een unieke titel, relevant voor die pagina. Het zoekwoord van die pagina plaats je vooraan in de title tag. De bedrijfsnaam noem je eventueel verder in de titel (behalve op de homepage. Daar plaats je jouw bedrijfsnaam vooraan). Gebruik keywords of een wervende zin in de title tag en gebruik niet meer dan 55 tekens. Dan zit je voor zowel mobiele als desktop weergave goed. Als je meer tekens gebruikt, dan wordt de zin afgebroken en staan er puntjes. Blijf dus binnen die 55 tekens zodat jij precies bepaalt wat er in de titel van je snippet komt te staan.
Meta description in snippet is gratis advertentie
De meta omschrijving in de snippet is, zoals ik al eerder schreef, net zoals de title tag belangrijk om jouw aanbod onder de aandacht te brengen in de zoekresultaten. De meta description heeft echter geen invloed op de vindbaarheid. Gebruik de meta omschrijving in de snippet dus om jouw potentiële klanten te verleiden, te overtuigen. Maak een unieke en aantrekkelijke tekst, zodat zoekers op jouw link klikken in de zoekresultaten. Zie het als een gratis advertentie! De tekst van de meta description is 156 tekens lang. Plaats het zoekwoord in de tekst. Niet vanwege SEO, maar Google maakt het zoekwoord vet, waardoor jouw tekst meer opvalt (zie het voorbeeld van het zoekwoord fiets aan het begin van dit artikel).
Let op URL in snippet
De URL in de snippet is het groene deel van het zoekresultaat. Dat is de domeinnaam. Plaats de relevante zoekwoorden voor de betreffende pagina in de URL voor een goede vindbaarheid. Houd de URL zo kort mogelijk en zorg dat er geen rare tekens of teksten staan die niets toevoegen.
Snippet voorbeelden
Tot slot een paar voorbeelden ter verduidelijking. Ik heb het zoekwoord ‘bloemen’ ingetikt in Google. Daar kwamen onder andere onderstaande drie snippets uit. Op welke zou jij klikken?
Bloemen.nl
https://bloemen.nl/
Bont boeket. Feestelijk boeket van een bonte verzameling bloemen! Boeketmaat afbeelding: groot (door beschikbaarheid van bloemen kan het boeket iets …
Bloemen bezorgen V/a €12,95 Bestel bij BoeketCadeau.nl
https://www.boeketcadeau.nl/
Bloemen bezorgen? Voor 12:00 besteld is vandaag nog bezorgd, of kies zelf een datum. Top kwaliteit + 7 dagen versgarantie | Thuiswinkel Lid.
Romantische bloemen bestellen – Euroflorist levert ze!
www.euroflorist.nl/liefde-en-romantiek-ct122
Romantische bloemen bestellen kan bij Euroflorist. Onze liefdesboeketten zijn een lust voor het oog & werken altijd! Verklaar je liefde met Euroflorist’s hulp!
De eerste snippet
Bij de eerste snippet is niets gedaan aan de title tag en meta description. De title tag geeft slechts de naam van (de website van) het bedrijf. De meta omschrijving is overgenomen van de website. Je ziet dat de tekst niet wervend is en is afgebroken. Een gemiste kans om de voordelen te promoten en potentiële klanten te overtuigen te bestellen bij bloemen.nl.
De tweede snippet
Aan de tweede snippet is aandacht besteed. De title tag bevat 54 tekens, is wervend en aantrekkelijk (wat prijs betreft), het zoekwoord staat vooraan en het bedrijf staat vermeld. De meta description begint met een vraag. Het menselijk brein reageert positief op een vraag waarin het zichzelf herkent. Onbewust geef je antwoord: ‘ja, ik wil bloemen laten bezorgen’. Vervolgens komen in de omschrijving een aantal USP’s (Unique Selling Points) aan bod: snelle bezorging, topkwaliteit, versgarantie en thuiswinkel lid. Op deze snippet zou ik eerder klikken dan op de eerste (ook al zou die eerste hoger in de zoekresultaten staan). Ik heb in deze snippet veel meer informatie gekregen en ik ben direct op de hoogte van de voordelen van bestellen bij boeketcadeau.nl.
De derde snippet
De derde snippet is specifiek gericht op het bestellen van romantische bloemen. De tekst van de gehele snippet is zeer wervend en aantrekkelijk geschreven. De meta omschrijving verleidt de zoeker. Als ik een romantisch boeket zou willen bestellen, zou ik mij direct aangetrokken voelen tot dit bedrijf en overtuigd zijn om door te klikken. Maar… de URL! Wat doen die gekke tekens daar? En waarom is de URL niet www.euroflorist.nl/romantische-bloemen? De pagina waarnaar de link verwijst heet ook: ‘Romantische bloemen laten bezorgen’ en niet ‘Liefde en romantiek’. Voor de zoeker maakt die URL geen verschil, de tekst heeft hem overtuigd, maar voor SEO is deze URL niet goed. Deze pagina is weliswaar hoog vindbaar in de zoekresultaten, maar een slechte URL kan ervoor zorgen dat dat niet het geval is. En als jouw pagina niet hoog rankt in de zoekresultaten, heeft jouw goede wervende en overtuigende tekst ook veel minder toegevoegde waarde. Zoekers krijgen dan immers jouw snippet niet te zien als ze het zoekwoord intkken!
Het is een samenspel van SEO, informatie, verleiding en overtuiging … die snippets.
Dusssss… vanaf nu snap jij waarom het goed en wervend schrijven van de snippet van belang is voor de vindbaarheid en verkoop van jouw producten en diensten!
Hulp nodig?
Denk jij na het lezen van dit artikel: ‘ik moet aan de slag met mijn snippets, maar ik heb geen tijd, zin of het is niet mijn ding’, of misschien is jouw website helemaal nog niet verkoopgericht en SEO, neem dan contact met mij op. Ik help jou graag met een succesvolle website.